Az Egészség Világnapja – 2016.04.07. Diabétesz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, 1948-as megalakulására emlékezve. Az Egészség Világnapja egy globális kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása, jelentősége van.

2016-ban az Egészség Világnapjának témája a diabétesz.

A cukorbetegség (diabétesz) 2008-ban kb. 347 millió embert érintett a világon. A cukorbetegek száma növekszik, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

2012-ben a cukorbetegség volt közel 1,5 millió halál közvetlen okozója, melyek közül több, mint 80% az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be. A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség 2030-ra a 7. vezető halálok lesz a világon.

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, melyet okozhat az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy az, hogy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a termelődött inzulint. Az inzulin egy olyan hormon, amely a vér cukor szintjét szabályozza, energiát adva a testnek, amely szükséges a működéséhez. Ha a cukor nem jut be a sejtekbe, hogy energiát termeljen, a vérben felhalmozódva káros szintre emelkedik.

A cukorbetegségnek két fő típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nem termelődik inzulin, így annak külső pótlása szükséges. A 2-es típusú cukorbetegség esetén (mely az összes eset kb. 90%-át jelenti) a termelődött inzulin mennyisége nem elegendő vagy nem tudja a szervezet megfelelően felhasználni. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők általában túlsúlyosak és mozgás szegény életmódot folytatnak, mindkét állapot megemeli az egyén inzulin igényét.

Idővel a magas vércukorszint komoly szövődményeket okozhat a test minden fontos szervrendszerében, szívinfarktust, stroke-ot, idegrendszeri károsodást, veseelégtelenséget, vakságot, impotenciát, és olyan fertőzéseket okozhat, melyek amputációhoz vezethetnek.

A 2016. évi Egészség Világnapjának fő üzenetei:

  1. A cukorbetegség járványszerűen nő sok országban, az adatok alapján a legdrámaibb növekedés az alacsony és közepes jövedelmű országokban tapasztalható.
  2. A diabéteszes esetek nagy aránya megelőzhető. Egyszerű életmódbeli szokások kimutathatóan hatékonyak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kialakulásának késleltetésében. A normál testsúly fenntartása, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát.
  3. A cukorbetegség kezelhető. A cukorbetegség kontrollálható és kezelhető megelőzve ezzel a szövődményeket. A betegségre adott válasz legfontosabb elemei a diagnosztizáláshoz való hozzáférés, a megfizethető kezelés, és az egyének ismereteinek növelése is.
  4. A diabétesz megelőzése és kezelése hangsúlyosan megjelenik a globális „Sustainable Development Goal” (Fenntartható fejlesztési célok) elnevezésű stratégiában is, melynek 3. számú célkitűzése a nem-fertőző betegségek miatt bekövetkező idő előtti elhalálozások számának 1/3-dal való csökkentése 2030-ra. A cél elérésében a társadalom számos szegmensének szerepe van, a kormányoknak, a munkáltatóknak, az oktatásnak, a civil szférának, az üzleti szektornak, a médiának, és az egyéneknek is.

A 2016. évi Egészség Világnapjának célja:

 1. A megelőzés hatékonyságának növelése, a felismerés elősegítése, a kezelés fejlesztése
 2. A cukorbetegség terjedésének, sokrétű következményeinek és terheinek tudatosítása, főként az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
 3. Speciális, hatékony és megfizethető intézkedések kidolgozása a cukorbetegség leküzdésére, melynek a megelőzésre és a diagnosztizálásra, valamint a kezelésre vonatkozó lépéseket is tartalmazniuk kell.
 4. Szükséges egy a diabéteszről szóló globális jelentés elkészítése, mely bemutatja a cukorbetegség terheit és következményeit, támogatja az egészségügyi ellátórendszerek fejlesztését a gyorsabb felismerés, az eredményesebb megelőzés, és a hatékonyabb kezelés érdekében.

Adatok:

 • 2014-ben a cukorbetegség előfordulása világszerte kb. 9% volt a felnőtt (18 év feletti) lakosság körében.
 • 2012-ben, kb. 1,5 millió halál okozója volt közvetlenül a cukorbetegség.
 • A cukorbetegség miatti halálozások több, mint 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban következett be.
 • A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség a 7. vezető halálok lesz 2030-ra.
 • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése megelőzheti vagy késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, mely akkor következik be, ha a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni, vagy ha a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a megtermelt inzulint. Az inzulin egy olyan hormon, amely a vér cukorszintjét szabályozza. A magas, megemelkedett vércukorszint tipikus hatása a nem kezelt cukorbetegségnek, mely idővel komoly károkat okoz a testben, főként az idegekben és a véredényekben.

2014-ben a 18 év feletti felnőttek 9%-a volt cukorbeteg. 2012-ben a cukorbetegség volt 1,5 millió halálozás közvetlen okozója. A cukorbetegség miatti halálozások több, mint 80%-a az alacsony és közepes bevételű országokban következett be.

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség (korábban inzulinfüggő, fiatalkori vagy gyermekkori cukorbetegség) jellemzője az inzulin termelés hiánya, az inzulin napi adagolása szükséges. Az 1-es típusú cukorbetegség oka nem ismert és a jelenlegi ismeretek szerint nem előzhető meg.

Tünetei: megnövekedett vizeletürítés, szomjúság, állandó éhségérzet, súlycsökkenés, látászavarok, fáradtság. Ezen tünetek hirtelen jelentkezhetnek.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség (korábban nem-inzulinfüggő vagy felnőttkori cukorbetegség) a test nem megfelelő inzulin felhasználása miatt alakul ki. A 2-es típusú cukorbetegség az összes diabéteszes eset kb. 90%-át jelenti, főként a megnövekedett testsúly és a fizikai inaktivitás eredményezi.

A tünetek hasonlóak, mint az 1-es típusú diabétesz esetében, de gyakran kevésbé markánsan jelentkeznek. Ennek következtében, a betegséget sokszor csak a kialakulás után évekkel diagnosztizálják, amikor a szövődmények már megjelennek.

Korábban ez a fajta cukorbetegség csak a felnőttek körében volt jellemző, de manapság már gyermekek esetében is megjelenik.

Gesztációs cukorbetegség (terhességi cukorbetegség)

A gesztációs cukorbetegség a vércukorszint megemelkedése a normál szint fölé, de a diagnosztizálási határértéken belül, mely a terhesség alatt lép fel. Terhességi cukorbetegség esetén megnő a várandósság és a szülés során jelentkező komplikációk kockázata, valamint nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is a jövőben.

A gesztációs cukorbetegséget általában nem az észlelt tünetek alapján, hanem a terhes gondozás alatt elvégzett szűrések során diagnosztizálják.

Melyek a cukorbetegség következményei?

Hosszú távon a diabétesz károsíthatja a szívet, a véredényeket, a szemet, a vesét, és az idegeket.

  • A cukorbetegség növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy nemzetközi tanulmány alapján, a cukorbetegek 50%-a szív-és érrendszeri betegség következtében hal meg (főként szívroham és stroke).
  • A csökkent véráramlással együtt a neuropátia (idegkárosodás) növeli a lábfekély és fertőzés kialakulásának esélyét, mely végső esetben végtag amputációhoz vezethet.
  • A cukorbetegség szövődményeként kialakuló retinopátia (a szem ideghártyájának károsodása) vaksághoz vezethet, melyet a retina kis véredényeinek hosszú távú folyamatos károsodása okoz. A világon előforduló vakság egy százalékát tulajdonítják a diabétesznek.
  • A diabétesz a veseelégtelenség egyik fő okozója.
  • A halálozás kockázata a cukorbetegeknél legalább duplája, mint az azonos korú nem cukorbetegek esetében.

Hogyan csökkenthetőek a cukorbetegség veszélyei?

Megelőzés

Egyszerű életmódbeli szokások kimutathatóan hatékonyak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kialakulásának késleltetésében. A 2-es típusú cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése érdekében javasolt:

  • az egészséges testsúly elérése és megtartása
  • a fizikai aktivitás – legalább 30 perces rendszeres, közepes intenzitású testmozgás, lehetőleg naponta
  • egészséges táplálkozás – 3-5 adag gyümölcs és zöldség naponta, a cukor és a telített zsírok bevitelének csökkentése
  • a dohányzás mellőzése – a dohányzás növeli a szívérrendszeri megbetegedések kockázatát

Diagnózis és kezelés

A korai diagnózis elvégezhető a relatíve olcsó vércukorszint méréssel. A diabétesz kezelése magába foglalja a vércukor szint csökkentését, és az egyéb ismert rizikófaktorok csökkentését is, melyek károsíthatják a véredényeket. A dohányzás abbahagyása szintén fontos a szövődmények elkerülése érdekében.

Intézkedések:

  • A vércukorszint szabályozása. 1-es típusú diabétesz esetén inzulinnal; a 2-es típusú diabétesz kezelhető szájon át szedhető gyógyszerekkel, de bizonyos esetekben inzulin is szükséges lehet.
  • Vérnyomás ellenőrzés
  • Lábápolás
  • Retinopátia (mely vakságot okozhat) szűrése és kezelése
  • Vérzsír ellenőrzése (a koleszterint szint szabályozásához)
  • A diabéteszhez köthető vese problémák korai jeleinek kiszűrése

Ezen intézkedések mellett szükséges az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly fenntartása és a dohányzás mellőzése.

10 tény a cukorbetegségről

Kb. 347 millió cukorbeteg van világszerte

A cukorbetegség egy növekvő globális „járvány”, mely a túlsúly és az elhízás, valamint a mozgás szegény életmód gyors növekedésére vezethető vissza.

A diabétesz a 7. vezető halálok lehet a világon 2030-ra

Az előrejelzések szerint a cukorbetegség miatt bekövetkező halálozások több, mint 50%-kal fognak növekedni a következő 10 évben.

A cukorbetegségnek két fő típusa van

Az 1-es típusú cukorbetegséget az inzulintermelés hiánya jellemzi, a 2-es típusú cukorbetegség a szervezet nem megfelelő inzulin felhasználásából ered.

A cukorbetegség harmadik típusa a terhességi vagy gesztációs diabétesz.

Ezt a típust a megemelkedett vércukorszint jellemzi, a normál szint feletti, de a diagnosztikai határérték alatti értékekkel, mely a terhesség folyamán jelentkezik. Terhességi cukorbetegség esetén megnő a várandósság és a szülés során jelentkező komplikációk kockázata, valamint nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is a jövőben.

A 2-es típusú cukorbetegség sokkal gyakoribb, mint az 1-es típusú

A 2-es típusú cukorbetegség jelenti az összes eset kb. 90%-át. A 2-es típusú cukorbetegség megjelenése gyermekkorban – mely korábban ritka volt – világszerte megnövekedett. Néhány országban ez majdnem az újonnan diagnosztizált esetek felét jelenti a gyermekek és serdülők körében.

Szív-és érrendszeri megbetegedés felelős a diabéteszes emberek 50-80%-ának haláláért

A cukorbetegség a legtöbb országban az idő előtti betegség és halálozás egyik fő okozója lett, főként a szív-és érrendszeri megbetegedések megnövekedett kockázata miatt.

2012-ben a cukorbetegség volt 1,5 millió halálozás közvetlen okozója

A diabéteszes esetek 80%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban jelenik meg

A fejlett országokban a legtöbb cukorbeteg nyugdíjas korú, míg a fejlődő országokban a leginkább érintett korosztály a 35-64 év közöttiek.

A cukorbetegség a vakság, az amputáció, és a veseelégtelenség vezető okozója

A cukorbetegség diagnosztizálásának hiánya, a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz és alapvető kezelésekhez való hozzáférés hiányával együtt, olyan szövődményekhez vezethetnek, mint a vakság, az amputáció, és a veseelégtelenség.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető

30 perc közepes intenzitású mozgás lehetőség szerint naponta és az egészséges táplálkozás drasztikusan csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az 1-es típusú cukorbetegség nem megelőzhető.

Forrás: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2016/event/en/

Az Egészség Világnapjának korábbi témái az elmúlt néhány évből:

2015: Élelmiszerbiztonság

„A termőföldtől az asztalig tegyük biztonságossá az élelmiszereket”

2014: Vektoreredetű megbetegedések „Kis csípés – nagy veszély”

2013: A magas vérnyomás veszélyei és kockázata

2012: Idősödés és egészség „A jó egészség éveket ad az élethez”

2011: Küzdelem az antibiotikum rezisztencia ellen

„Ha ma nem cselekszünk, holnap nem tudunk gyógyítani”

2010: Urbanizáció és egészség „Tegyük egészségesebbé a városokat”

Forrás: http://www.who.int/world-health-day/previous/en/

Diabétesz Világnap: november 14.

Információk a világnapról magyarul:

http://www.diabet.hu/info.aspx?sp=5

Angolul:

http://www.who.int/diabetes/en/

A 2016. évi Diabétesz Világnap témájáról jelenleg még nincs információ.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.